27. december 2022

2022 var året der gak

2022 har været et underligt år på boligmarkedet.

Vi fløj ind i året med 100 kilometer i timen. Der var godt gang i boligmarkedet. Drevet af lave renter og rygvind fra genåbningen efter corona.

Men 2022 viste sig at være et annus horribilis – også på boligmarkedet.

For 2022 har også budt på krig, brudte forsyningskæder, inflation og stærkt stigende renter. Herunder også priserne på energi. Prisen for at have et gasfyr som primær opvarmningskilde kan virkelig gøre ondt på pengepungen.

For boligmarkedet skete der også en vending i løbet af året. Vi gik fra at have sælgers marked til købers marked. Drevet af den stærkt stigende rente og forringet købekraft.

Det har stillet store krav til ejendomsmæglerne. For det er ikke altid, at sælgerne er helt med på, at køberne ikke helt har samme penge mellem hænderne. Det kan give skuffede sælgere – og det kan være en stor udfordring for mæglerne at forklare, hvordan den nye virkelighed ser ud.

Men for mange, der handler på boligmarkedet, skal de ikke alene sælge. De skal også købe. Og så er det jo på mange måder lige vidt, når prisen falder både på det, man skal købe, og det man skal sælge. Også den logik har det taget noget tid for mæglerne at få forklaret kunderne.

Nuancer på 2022

Selvom inflation, rente og energipriser har udfordret boligmarkedet i løbet af 2022, er der faktisk nuancer til 2022. Mange er stadig i arbejde. Og generelt har danske boligejer meget opsparing i deres hus eller lejlighed. Det gør, at boligejerne er mindre sårbare. Det trækker boligmarkedet i den modsatte retning.

På mange måder er det sidste halvår af 2022 en korrektion af de stigninger, der kom under corona. Og det er da også de steder, der steg mest dengang, som nu sætter sig mest. Særligt lejligheder i de store byer. Men i store dele af landet er effekten af stigende renter ikke særlig voldsom. Netop fordi de fleste boligejere har en ret fornuftig økonomi, er antallet af tvangsauktioner også meget lavt. Trods stigende renter, energipriser, osv.

Frem mod 2023

2023 kan godt blive året der gik, i modsætning til 2022 der lidt blev året der gak. For selvom renter og energi stadig er dyrt, så forventer de økonomiske vismænd, at vi er ved at være igennem det værste.

Måske kommer vendingen på boligmarkedet i løbet af 2023? Det gætter flere på. Men det er gæt. For ingen – ingen – havde jo forventet, at 2022 gik, som det siden viste sig. Men bliver vi ved forventningerne, så forventer de økonomiske vismænd, at der vil ske årlige prisstigninger på boliger på knap 6 procent i årene fra 2024 til 2030.

Det er selvfølgelig et positivt håb. Og håb kan være en god følgesvend på vejen. Men det er en dårlig vejviser. Så opgaven for ejendomsmæglerne bliver dobbelt i den kommende tid. Køb og salg af bolig handler altid om, hvad der er det gode liv. Og bolig er næsten altid en god investering. Det handler mere om, hvor længe du har boligen end om lige at købe eller sælge på det helt rigtige tidspunkt. Men selvfølgelig er det et mere usikkert marked nu end i de seneste år.

Derfor kommer vi fra Dansk Ejendomsmæglerforening med ét råd: Brug en ejendomsmægler som køberrådgiver. De kan hjælpe med meget af papirarbejdet, og de kender det lokale marked som ingen andre. På den måde bliver boligen ikke bare en drøm, men også en god investering. Og så lover det godt for 2023.