27. oktober 2022

Boliger i klimakampen

Ny undersøgelse fra Energistyrelsen viser, at boligejerne har stort fokus på at energiforbedre deres boliger.

Ole Klumme

Mange energiforbedrer deres huse. Og det er jo helt logisk, når man ser på, hvad energi koster for tiden. Der er faktisk rigtig mange penge at spare. Senest viser undersøgelse fra Energistyrelsen, at hver fjerde husejer har energiforbedret deres hus inden for det sidste år. Derudover overvejer mere end en tredjedel af husejerne at energiforbedre deres hus inden for det næste år.

Men som boligejer kan man også sidde med spørgsmålet; kan det overhovedet betale sig? Bliver energipriserne ved at være skyhøje? Vil der på sigt blive etableret fjernvarme i mit område? Og vil energiforbedringen kunne tjene sig hjem igen, hvis man sælger?

Derfor står vi tilbage med spørgsmålet: Hvordan får vi indrettet os sådan i Danmark, at det kan betale sig at gøre det rigtige? Særligt når nu vi ved, at meget af Danmarks CO2 udledning kommer fra opvarmning af bygninger og boliger.

Der har i valgkampen været et godt forslag fremme fra de Konservative. De har forslået et tilskud, når en bolig rykker et energimærke op. Det er altså en ret enkel måde at få effekt på. Og det er administrativt en del lettere end tilskudspuljer.

Simpelthen fordi, at staten så bliver afhængig af borgerne – i stedet for omvendt.

Og så kan boligerne også komme mere ind i klimakampen.