04. august 2022

Danskerne drømmer om ejerboliger

Selv om det er ejerboliger, vi drømmer om, er det lejeboliger, der bliver bygget.

At eje den bolig, vi bor i, står højt på danskernes ønskeliste. Rent faktisk viser tal fra ’Danskernes Økonomiske Tryghed 2019’, som Danske Bank står bag, at knap to ud af tre danskere drømmer om at bo i ejerbolig.

Er det så den vej, vi går med boligmarkedet?

Desværre nej.

Tal beregnet af Dansk Ejendomsmæglerforening viser nemlig det modsatte. I 2012 var der 1.295.373 boliger i Danmark, der var beboet af en ejer. Til sammenligning var der 1.205.001 boliger beboet af en lejer.

De nyeste tal giver et helt andet billede. For mens der er kommet knap 10.000 flere ejerboliger, er der sket en eksplosion blandt lejeboliger hen over de sidste 10 år. Der er nu 1.382.176 lejeboliger, det vil sige, at der er kommet knap 177.000 flere lejeboliger.

”Det er helt forkert, at der nærmest udelukkende bliver prioriteret lejeboliger, når der bliver bygget nyt. Vi kan se på undersøgelsen fra 2019, at danskerne drømmer om at bo i egen bolig. Hvorfor går udviklingen så den anden vej,” lyder det fra Ole Hækkerup, direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening.

Derfor har han et enkelt ønske til politikerne på Christiansborg: Lyt nu til danskerne

”Boliger handler om drømme. Lad os hjælpe med at opfylde danskernes boligdrømme. De handler ofte om ejerboliger.”

Flere Lejeboliger Udvikling

Flere boliger beboet af lejere

I 2012 var 51,6 procent af boligerne i Danmark beboet af en ejer. Til sammenligning var 48 procent beboet af en lejer.

I 2022 er tallet omvendt. 48,3 procent af boligerne er beboet af en ejer, mens 51,2 procent er beboet af en lejer.

Procentvist betyder det, at der er sket et fald på 3,2 procent i andelen af boliger, der er beboet af en ejer, mens det er steget tilsvarende for boliger beboet af en lejer.