Der er brug for mere end varmecheck
Ny aftale om større varmecheck er ikke nok. Der skal laves en langsigtet plan om udfasning af gas og olie og overgang til varmepumpe - eller fjernvarme.
Regeringen har med støttepartierne aftalt en større varmecheck. Det kan man mene alt muligt om. Samtidig opfordres husejere med gasfyr eller oliefyr til at skifte til varmepumpe, der kører på strøm.
Og det lyder jo logisk. Ud af gas og olie. Ud af forsyninger fra Putin. Ja, hvad er der egentlig at vente på?
Men varmepumpe er ikke hele svaret. For nogle af dem, der har gasfyr, skal ikke have varmepumpe, men over på fjernvarme.
Regeringens opfordring om at skifte til varmepumpe er fin nok. Men hvad hvis en boligejer skifter til varmepumpe, og der så et par år senere kommer fjernvarme? Så er det jo tudetosset, at der er installeret en masse varmepumper, der hvor der alligevel kommer fjernvarme.
Der er derfor brug for en plan. En langsigtet plan om, hvor gasfyr og oliefyr skal omlægges til fjernvarme, og hvor der skal omlægges til varmepumpe.
Planen skal helt enkelt vise, om dit hus skal overgå til fjernvarme eller ej. Hvis ja, så er det dumt at installere varmepumpe. Men hvis dit hus ikke skal overgå til fjernvarme, så er der til gengæld et økonomisk tilskud til at få installeret en varmepumpe.
Så er der rationale i planen, og den enkelte boligejer behandles rimeligt. Det giver nemlig mulighed for at fokusere tilskud til varmepumper til de huse, der ikke skal have fjernvarme.
Sådan en langsigtet plan kræver nok et bredere flertal end blot regeringen og støttepartierne, som er dem, der har lavet aftale om varmechecken.
For boligejerne skal kunne regne med, at planen holder – også efter et folketingsvalg. Derfor skal planen skabes på et bredt flertal.
Der er brug for mere end en varmecheck. Der er brug for en plan, der er klog for dig og mig. Og er klog for samfundet.