06. januar 2021

Endnu et år med corona på boligmarkedet

Det er svært at spå - især om fremtiden. Det skulle Storm P. angiveligt have sagt. Og enhver spådom er da også usikker. Med det forbehold er det alligevel fristende at kigge ind i fremtiden. Også ind i fremtiden for boligmarkedet i Danmark.

En rimelig sikker antagelse for 2021 er, at renten bliver ved med at være lav. Egentlig ikke kun i 2021 men også i årene efter. Baggrunden er enkel: Der pumpes penge ud som aldrig før. Det gælder både i Danmark men også i lande i hele verden, at hjælpepakker, engangstilskud, fastfrosne feriepenge med mere bliver pumpet ud til borgerne for at stimulere økonomien. At renten var på vej nedad, var allerede i gang inden coronakrisen kom i foråret 2020, men det har nu fået endnu mere fart på.

Lav rente betyder billige lån. Og det peger på stigende priser – også på boliger.

Imidlertid er beskæftigelsen udfordret. Der er blevet færre arbejdspladser på grund af corona. Men der er ikke blevet så mange ledige, som frygtet i starten af 2020. I dag ligger beskæftigelsen ”kun” godt 40.000 lavere end før corona, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Lav rente betyder billige lån. Og det peger på stigende priser – også på boliger.

Ole Hækkerup
Direktør, Dansk Ejendomsmæglerforening

Men tabet af arbejdspladser er ikke jævnt fordelt. Det er hoteller, restauranter, cafeer, beskæftigede inden for personlig pleje og mange flere, der kæmper for at holde forretningen kørende. Her er mange mindre selvstændige erhvervsdrivende, som gisper efter vejret. Men andre dele af økonomien er meget mindre ramt.

Det var baggrunden for, at huspriserne i 2020 kunne stige. Udover lavere renter var mange sektorer ikke særligt hårdt ramt på beskæftigelsen. Faktisk blev 2020 et rekordår på boligmarkedet.

De første måneder af 2021 vil formentlig være udfordret. Vi ser allerede nu, at en vaccine langsomt begynder at blive rullet ud, men der vil fortsat være mange restriktioner i samfundet de kommende måneder. Det kan sætte sig både psykologisk og praktisk i økonomien – også i boligmarkedet. Nogle kan holde igen, og det kan give udsving. Men som foråret kommer og flere bliver vaccineret, kan økonomien – og herunder boligmarkedet – blive normalt igen.

Der var en vigtig lektie under corona i foråret. Både Nationalbanken og Finansministeriet forudsagde store prisfald. Forudsigelserne blev hurtigt gjort til skamme, for landet befandt sig ikke i en økonomisk krise men i en sundhedskrise.

Da restriktionerne blev ophævet igen, begyndte købere og sælgere at opføre sig helt som før. Derfor gav det ikke mening at sammenligne med tidligere økonomiske kriser. Under en sundhedskrise er det nemlig nogle helt andre faktorer, der spiller ind.

Hvis danskerne opfører sig på samme måde i 2021 som i 2020, betyder det for boligmarkedet, at udbud og efterspørgsel finder hinanden igen. Ikke nødvendigvis i store stigninger eller fald, men i et jævnt stigende prisniveau fordelt ud over hele landet. Selvsagt båret af den lave rente.

Men det er også båret af, at købere og sælgere vender retur til det normale i bolighandel. Nemlig hvad er det rigtige for mig, min familie og vores livssituation – kort sagt folks egne behov og ønsker. Og ikke reguleringer, restriktioner eller sundhedspolitik.

Og det er i grunden ikke så ringe. Selvom det har været et vildt år på boligmarkedet, er vi mange, der glæder os til, at tilstandene vender til det normale.