12. juli 2021

Om sunde borgere og boliger

Direktør i DE Ole Hækkerup giver her sit besyv med om den nuværende situation på boligmarkedet. Han kommer blandt andet ind på indgreb, det Systemiske Risikoråd og en sund økonomi hos både borgere og samfund. Det hænger nemlig i høj grad sammen.

Det ser ud til, at boligmarkedet er ved at komme ned i normal omsætning. Heldigvis. For det betyder, at der ikke er grund til lange diskussioner om indgreb på boligmarkedet.

Ét er selve et indgreb. Men bare diskussionen i sig selv påvirker også købere og sælgere. Og det er ikke særlig sundt. For når nogen vil købe eller sælge, efter hvad de har læst i avisen, er forventningerne ofte ikke særlig realistiske. For nu at sige det mildt.

Den sunde økonomi for landet bygger på en sund økonomi hos borgerne.

Ole Hækkerup
Direktør, Dansk Ejendomsmæglerforening

Uanset om det er for at spekulere med eller mod markedet, så er det et dårligt grundlag at handle ejendom på. Det gode boligmarked handler om noget helt andet.

På det gode boligmarked får folk ikke forkøbt sig. Sat sig for dyrt. Eller købt noget i huj og hast, der måske alligevel ikke rigtigt passer til dem selv. På det gode boligmarked går folk ikke fallit. Der er få tvangsauktioner.

På den måde er det godt, når omsætningen på boligmarkedet finder et mere normalt leje.

Det mest konkrete forslag til indgreb kom fra risikorådet. De består af Nationalbanken og Finanstilsynet – blandt andre. Deres forslag var, at der blevet grebet ind mod afdragsfrie lån.

Nu kan man selvfølgelig sige, at når aktiviteten på boligmarkedet er ved at komme ned i gear, så er den diskussion også ved at blive ligegyldig. Men alligevel kan det være værd at tænke lidt over forslaget. Umiddelbart lyder det jo rigtigt, at afdragsfrihed sætter ekstra fart i boligmarkedet.

Men virkeligheden er også, at mange nye boligejere ikke har de 20% til udbetaling. Derfor låner de penge i banken. Selvsagt til en højere rente end på kreditforeningslånet. For dem giver det faktisk god mening med afdragsfrie lån. Først væk med bankgælden med den højeste rente. Og når banklånet er ude af verden, kan de gå i gang med kreditforeningslånet.

Hvis man bare gennemførte forslaget fra Det Systemiske Risikoråd, ville det betyde, at nogle nye boligejere ville blive tvunget til at opføre sig uklogt. Afdrage mest på den gæld med den laveste rente først. Det er ikke særlig økonomisk klogt for den enkelte husejer.

Risikorådet har nok et andet perspektiv. De har tænkt på landets økonomi. Og det er jo også rigtigt. Men der er alligevel noget galt, når det klogeste, man kan komme op med, er noget, der kan tvinge nye boligejere til at opføre sig økonomisk ulogisk.

Den sunde økonomi for landet er jo bygget på en sund økonomi hos borgerne.

Formentlig er det en akademisk diskussion, når nu boligmarkedet er ved at finde balancen selv. Men det fortæller noget om horisonten.

Der vil sikkert i de næste år komme nye diskussioner af boligmarkedet. Og hvad det betyder for landets økonomi. Men tænk hvis de næste forslag ikke kun handlede om landets økonomi. Men om hvad der gjorde både landet og den enkelte boligejere stærkere. Sådan rent økonomisk.

Det sunde land er jo trods alt bygget på sunde borgere.