10. juni 2022

Vindmøller skal væk fra husene

Vi skal have flere vindmøller og solceller i Danmark. Men hvorfor skal de placeres tæt på boliger? Hvorfor ikke placere dem tæt på motorveje?

300 meter høje vindmøller, og store firkantede solceller, der popper op på marker rundt omkring i det ganske land. De er effektive, jo vist, men det er ikke just fordi, de pynter i landskabet.

Der er ingen tvivl om, at vi skal gøre noget på den grønne energi, og vindmøller og solceller virker også som de bedste muligheder. Men gang på gang hører vi diskussioner om, hvor de skal placeres.

Det giver god mening at placere dem på havet, men de såkaldte offshore vindmøller er bare dyre. De er dyre at få flyttet til havs, og dyre og svære at vedligeholde. Så er vi tilbage til placeringer på lands.

Men der opstår problemet så. For de nye vindmøller eller større solcelleanlæg kan godt skæmme naturen. Og ja, det er heller ikke altid godt for huspriserne i området.  Det er et velkendt faktum, at helårshuse, der ligger i umiddelbar nærhed til vindmøller bliver prissat 3-6 procent lavere, end hvis ikke der var vindmøller inden for en 3 km radius. Hvis der endda er placeret flere vindmøller i tæt radius, falder prisen yderligere og helt op mod 10 procent.

En enkel løsning er at få placeret mange flere vindmøller og solcelleanlæg ved motorveje, jernbaner, osv. Her er der i forvejen meget transport og støj, og der bor ikke mange mennesker op og ned af motorvejene. Derfor vil det være begrænset, hvor mange man generer.

Det kan selvfølgelig have sine begrænsninger, for det er ikke sikkert, det blæser lige så meget ved siden af motorvejen, som det gør andre steder. Men det er værd at undersøge og burde være muligt uden kæmpe besvær.

Dertil kommer, at meget af administrationen nok kun kortes ned. Høringer, miljøundersøgelser og den slags som er fornuftige og til for at borgerne i kongeriget kan gøre indsigelser, men som også kan forsinke projekterne med flere år. Ja, det ville nok være væsentlig lettere, hvor der allerede er udlagt til støj og infrastruktur.

Vil det forvirre bilisterne og give flere ulykker? Ærlig talt nej. For hvis man kører på motorveje i Tyskland, er der oftere vindmøller klos op ad motorvejene. Nu kan det selvfølgelig være at danskere, lige når man passerer grænsen, får evnen til ikke at lade sig forvirre. Men når nu det går syd for grænsen, mon ikke det så også går i Danmark?

Hvad er så gevinsten? Udover kortere sagsbehandling, så er det billigere at sætte op på land end på vand. Ofte vil anden infrastruktur som kabler også være meget tættere på.

Der er rift om arealerne i disse år, og derfor har vi kort sagt brug for at tænke lidt ud af boksen. Måske kunne noget af løsningen ligge lige til højreskøjten.