Fremgangen på boligmarkedet er fortsat i årets 2. kvartal, viser dagens boligmarkedsstatistik. Priserne på parcel- og rækkehuse steg i alle landets fem regioner, og på landsplan var stigningen på 7,5 pct. i forhold til samme periode sidste år. En lav rente og fremgang i dansk økonomi er gået hånd i hånd med en fremgang i såvel bolighandler som -priser, lyder det fra Troels Theill Eriksen, cheføkonom i Dansk Ejendomsmæglerforening.

 

Boligmarkedsstatistikken, der udgives af Dansk Ejendomsmæglerforening, Realkreditrådet, Realkreditforeningen og Finansrådet, viser at fremgangen på boligmarkedet er fortsat i årets 2. kvartal. Priserne på parcel- og rækkehuse steg på landsplan med 4,2 pct. i forhold til kvartalet før og var 7,5 pct. højere end i samme periode sidste år. Sammenlignet med for et år siden er der fremgang at spore i alle landets regioner, hvor der har været flere handler, kortere salgstid og stigende priser.

 

”Parcel- og rækkehusmarkedet havde medvind i 2. kvartal. Priserne steg over hele landet og nedslagene har været mindre end både kvartalet og året før. Lige nu ligger priserne 11 pct. under topniveauet for 8 år siden (se figur 1). Ser man på det samlede antal parcel- og rækkehushandler, har de seneste 12 måneder ligget på et niveau, vi skal tilbage til årene før finanskrisen for at finde tilsvarende. Vi nærmere os dermed et historisk set mere normalt niveau for antallet af handler (se figur 2),” siger Troels Theill Eriksen, cheføkonom i Dansk Ejendomsmæglerforening.

 

Stigende men fortsat lav rente

Det gennemsnitlige nedslag i prisen, der gives til købere ligger nu på 7 pct. set i forhold til den først annoncerede udbudspris og 4 pct. i forhold til den sidst annoncerede pris. Det er samme niveau, som vi så i sidste halvdel af 2007, men fortsat højere, end vi så i årene før 2007 (se figur 3).

 

”Der er ingen tvivl om, at boligmarkedet har haft gavn af den historisk lave rente, vi har oplevet i år. Renten er steget lidt i løbet af 2. kvartal, men er fortsat lav (se figur 4). Fremgangen på boligmarkedet i år er udover den lave rente gået hånd i hånd med en fremgang i dansk økonomi og optimisme blandt forbrugere,” siger Troels Theill Eriksen.

 

I takt med, at der er solgt flere boliger, er der lidt færre boliger til salg end i samme periode sidste år, men på landsplan er der fortsat mange boliger til salg. Ved udgangen af 2. kvartal 2015 var der 39.508 parcel- og rækkehuse (se figur 5) og i alt 58.948 boliger til salg. 

 

Se alle tabeller her

 

Figur 1. Kvadratmeterpriser på parcel- og rækkehuse siden 1992

pm 170915 graf 01

Kilde: Boligmarkedsstatistikken

 

 

Figur 2. Salget af parcel- og rækkehuse siden 1992

pm 170915 graf 02

Kilder: Danmarks Statistik og Boligmarkedsstatistikken (DS frem til 2013, herefter fremskrevet med udviklingen i Boligmarkedsstatistikken)

 

 

Figur 3. Nedslag i prisen på parcel- og rækkehuse siden 2004

pm 170915 graf 03

Kilde: Boligmarkedsstatistikken

 

 

Figur 4. Obligationsrenten på realkreditlån med fast rente, månedsgennemsnit fra januar 2004 til juni 2015

pm 170915 graf 04

Kilde: Realkreditrådet

 

 

 

Figur 5. Antal parcel- og rækkehuse til salg siden 2004

pm 170915 graf 05

Kilde: Boligmarkedsstatistikken

 

 

For yderligere oplysninger kontakt:          

  • Cheføkonom Troels Theill Eriksen, Dansk Ejendomsmæglerforening – tlf. 6122 4565 / tte@de.dk