Glasbygning erhverv

Ved indgangen til andet kvartal var der færre udbudte kontorer og butikslokaler ifølge erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk. Det afspejler dels en vis opbremsning, da coronakrisen satte ind i marts, så færre udlejere og sælgere udbød ledige lokaler, dels stor efterspørgsel i januar og februar.


Ved indgangen til andet kvartal 2020 var udbuddet af både kontorlokaler og butikslokaler mindre end et kvartal tidligere trods coronakrisen. Det fremgår af den kvartårlige Ejendomstorvet Markedsindeks-statistik over udbudte erhvervslokaler, udgivet i samarbejde mellem erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk, Dansk Ejendomsmæglerforening og EjendomDanmark, som repræsenterer udlejere og administratorer af ejendomme.


”For kontorlokaler var udbuddet på 7,3 procent af de samlede kontorarealer – et fald på 0,3 procentpoint fra kvartalet før. For butikslokaler faldt udbuddet 0,2 procentpoint til 6,4 procent. En del af forklaringen er formentlig, at der er blevet tilmeldt færre ledige kontorlokaler og butikker end vanligt, og det er nærliggende, at coronakrisen fra marts måned er årsagen,” siger analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk.


Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk. På landsplan er over 9.700 lokaler og erhvervsejendomme lige nu udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk.


”Da coronakrisen satte ind fra marts, blev mange nok tilbageholdende med at sende ledige lokaler ud på markedet. Med nedlukningen blev det sværere at besigtige og fremvise lokaler og måske at få taget fotos. Nogle ville derfor bruge ventetiden til at finpudse salgsmaterialet. En del lokaler til butikker og cafeer er dog stadig blevet lejet ud, fordi der ofte er én beslutningstager, fx en vordende selvstændig. Kontormarkedet er derimod præget af tungere beslutningsprocesser, som har været ramt af nedlukningen. Men selv om hjælpepakkerne har haft en effekt, vil vi nok se en del butikslukninger den kommende tid,” siger Peter Winther, partner og administrerende direktør for Colliers International.


Han tilføjer, at der også er en anden forklaring til, at udbuddet er kontorer og butikslokaler er faldet.


”Inden coronakrisen oplevede vi to meget travle måneder, så udbuddet faldt i både januar og februar på grund af stor efterspørgsel på lokaler fra danske virksomheder.”


Også Dansk Ejendomsmæglerforening hæfter sig ved, at udbuddet er faldet.


”Markedet for erhvervslokaler tog sammen med resten af landet en timeout, da coronakrisen ramte os. Da overblikket var mindst og usikkerheden størst, satte færre deres lokaler til salg eller udlejning – ligesom vi kender det fra boligmarkedet. Det har betydet, at der er kommet færre ejendomme og lokaler i udbud. Nu er genåbningen i gang, og vi forventer, at flere ejere og udlejere begynder at sætte deres lokaler i udbud,” siger Ole Hækkerup, administrerende direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening.

 

Kontaktoplysninger

  • Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk – 28 14 75 88

  • Ole Hækkerup fra Dansk Ejendomsmæglerforening – 29 42 40 45

  • Peter Winther fra Colliers International – 28 19 66 76Supplerende datamateriale

Ejendomstorvet Markedsindeks – 2.kvartal 2020


Ejendomstorvet Markedsindeks Udbudsstatistikken kortlægger hvert kvartal udbuddet af danske erhvervsbygninger, fordelt på butikker, kontorer samt lager-/produktionslokaler – opgjort som udbudte lokaler målt i forhold til den samlede bestand af bygninger (kvadratmeter).
Statistikken omfatter en meget betragtelig del af erhvervslokalerne i Danmark og udgives af Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) i samarbejde med erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk og EjendomDanmark (ED).
Dansk Ejendomsmæglerforening er brancheforening for virksomheder og personer, der formidler fast ejendom (boliger eller erhvervslokaler). Foreningen blev grundlagt i 1912 og har i dag omkring 90 procent af alle mæglere som medlemmer.
Ejendomstorvet.dk er ejet af de danske erhvervsmæglere og har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg med adresse, foto og tekst om aktuelt cirka 9.600 lokaler og ejendomme.
Dataene kommer fra næsten alle landets erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer. Ejendomstorvet.dk har mere end 130.000 besøgende hver måned, og i 2018 formidlede portalen solgte ejendomme og indgåede lejeaftaler for en værdi af næsten 11 mia. kr. og udvidede antallet af udbydere og annoncører kraftigt.
EjendomDanmark organiserer ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom. Foreningen blev etableret i 1860, og medlemmerne står for cirka 85 procent af det professionelle ejendomsmarked.