Danskerne lejer sommerhus som aldrig før. Vel at mærke i Danmark. Det er tegn på nye ferievaner, mener Ole Hækkerup fra Dansk Ejendomsmæglerforening.

I februar måned offentliggjorde Danmarks Statistik deres statistik over udlejningen af feriehuse i december 2018 og derefter kunne den samlede udlejning i 2018 gøres op. I alt var der 19,4 mio. overnatninger i 2018 i feriehuse udlejet via bureau. Det største antal udlejninger på et kalender år så længe der er statistik for.


Danskere lejer sommerhuse som aldrig før

Det er stadig vores naboer lige syd for grænsen, der lejer flest sommerhuse i Danmark. Men danske kunder tegner sig for en større og større del af sommerhusudlejningen herhjemme. Mere end 5 millioner overnatninger stod danskerne for i 2018, og indtil videre har der været flere danske overnatninger i 2019 end i samme periode 2018. Figuren herunder viser udviklingen i danske kunders overnatninger siden 1992. Dengang stod danske kunders overnatninger for knap 7 pct. af alle overnatninger – nu står de for 26 pct.

artikel billede27032019

Kilde: Danmarks Statistik

Sommerhus – både til sig selv og til leje

Tendensen med at flere og flere lejer sommerhuset ud, og at flere og flere samtidig også lejer sommerhus i Danmark, opleves også hos Dansk Ejendomsmæglerforening.

Vi ser den samme tendens i salget af sommerhuse. Flere og flere ser muligheden i at leje ud, og på den måde få dækket nogle af omkostningerne ved at have sommerhus. For ejeren betyder det både en god investering, og sommerhus til sig selv i store dele af året”, siger Ole Hækkerup, direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening og fortsætter: ”Det er bytteøkonomien, der breder sig til sommerhuse. Med alle de fordele, det medfører”.

Ole Hækkerup tror, at det er en tendens, der vil fortsætte: ”Bundfradraget for udlejning af sommerhus er næsten fordoblet fra 21.900 kroner til 40.000 kroner i 2018 (40.900 kr. i 2019), og det ser allerede godt ud med bookingerne i år.

De seneste par år har handelsaktiviteten på sommerhusmarkedet ligget ganske højt. Fra maj 2017 blev det muligt at belåne et sommerhus med 75% realkredit mod tidligere 60%. ”Gode lånemuligheder og større fradrag for at leje ud. Det fremmer aktiviteten på markedet for sommerhuse. Og den tendens, tror vi, vil fortsætte et godt stykke tid endnu”, slutter Ole Hækkerup.