Med forsigtige markedsforventninger i gennem længere tid forudser landets ejendomsmæglere nu flere salg fremover. Knap 80 pct. af mæglerne på landsplan forventer kortere eller uændrede liggetider i det kommendekvartal. Det viser en ny tendensundersøgelse fra Dansk Ejendomsmæglerforening (DE).

Forventninger til priserne på boligmarkedet blandt ejendomsmæglerne er fortsat forbeholdne, og der forventes fortsatte prisfald rundt om i Danmark i 3. kvartal. Halvdelen af landets ejendomsmæglere forudser, at priserne på enfamiliehuse fortsat vil falde, mens den anden halvdel forventer et stagneret boligmarked i 3. kvartal. Derimod er mæglernes forventninger mere lyse i forhold til, hvor længe en bolig er om at blive solgt. Næsten otte ud af ti mæglere forventer uændrede eller kortere liggetider i det kommende kvartal, mens det drejer sig om 90 pct. af mæglerne i hovedstaden.

”Udsigterne til kortere liggetider er positive for hele boligmarkedet. Det er især i hovedstadsområdet forventningerne til kortere liggetider er store, mens forventningerne i Jylland fortsat er forbeholdne for det kommende kvartal. Markedet har længe ligget under for bankernes restriktive udlånspolitik, som har bremset antallet af hushandler. Noget kunne tyde på, at boligpriserne nu har nået et niveau, hvor boligkøberne igen har råd til at købe, hvilket giver håb om lysere tider,” siger DE’s formand, Steen Winther-Petersen.

På markedet for ejerlejligheder er tendensen den samme, også her er der større optimisme at spore, fordi liggetiderne bliver kortere. 84 pct. af ejendomsmæglerne melder om, at priserne på ejerlejligheder bliver kortere eller uændrede i det kommende kvartal, mens 40 pct. af ejendomsmæglerne forudser lavere priser på landsplan, og knap 53 pct. forventer uændrede priser i det kommende kvartal. Ejendomsmæglernes forventninger et år frem er mere positive. Her gælder det, at kun 30 pct. af ejendomsmæglerne forventer lavere priser, mens 53 pct. forventer uændrede priser og 16 pct. forventer højere priser.

”Der er stadig mange boliger til salg, hvilket betyder, at der fortsat kan være prisfald i markedet. Men styrken af prisfaldene vil nok aftage den kommende tid, når der kommer flere bolighandler. Man skal dog huske på, at der fortsat er usikkerhed omkring den fremtidige økonomiske situation og dermed også boligmarkedet,” siger Steen Winther-Petersen.

Ejendomsmæglerne er fortsat mere positive i forhold til de dystre udsigter for sommerhusmarkedet. Her forventer 44 pct. af mæglerne i dag, at markedet fortsat vil opleve faldende priser mod 65 pct. i 2. kvartal 2009, mens 56 pct. forventer uændrede priser.

 

 

 

 

For yderligere oplysninger:

Kontakt DE’s formand Steen Winther-Petersen – tlf. 40 33 00 48  


 

Bilag: PDF-fil med resultaterne af DE’s tendensundersøgelse for 3. kvartal 2009  

 Hovedstaden
Sjælland
Syddanmark
Midtjylland
Nordjylland