Den nye Boligmarkedsstatistik afslører et delt boligmarked, hvor priserne i Hovedstadsregionen stiger, mens priserne i provinsen er uændrede eller faldende. Det viser den nye Boligmarkedsstatistik, der udarbejdes af Dansk Ejendomsmæglerforening sammen med Finansrådet, Realkreditforeningen og Realkreditrådet.

Boligmarkedsstatistik afslører skævt Danmarkskort

Den nye Boligmarkedsstatistik afslører et delt boligmarked, hvor priserne i Hovedstadsregionen stiger, mens priserne i provinsen er uændrede eller faldende. Det viser den nye Boligmarkedsstatistik, der udarbejdes af Dansk Ejendomsmæglerforening
sammen med Finansrådet, Realkreditforeningen og Realkreditrådet.

Priserne på parcel- og rækkehuse faldt med 0,9 pct. fra 3. til 4. kvartal af 2010, og dermed er den gennemsnitlige pris pr. kvadratmeter nu 11.932 kr. Dette tal dækker dog over store regionale forskelle. I Region Hovedstaden er priserne steget med 1,3 pct., mens priserne i Region Syddanmark stort set er uforandrede med en stigning på 0,3 pct. I Region Midtjylland er priserne på parcel- og rækkehuse faldet med 1,2 pct., mens Region Sjælland og Region Nordjylland oplevede et fald på hhv. 3,9 pct. og 5,2 pct. fra 3. til 4. kvartal i 2010. Hermed tegner der sig et billede af et boligmarked, der bevæger sig i to forskellige retninger.

Samme tendens gør sig gældende for ejerlejligheder, hvor priserne på landsplan er faldet med 0,2 p
ct. det seneste kvartal. Priserne i Region Hovedstaden steg med 1,5 pct. fra 3. til 4. kvartal. Gennem samme periode er priserne faldet med 4,9 pct. i både Region Midtjylland og Region Nordjylland, mens priserne i Region Sjælland og Region Syddanmark er hhv. fald et med 0,1 pct. og steget med 0,6 pct.

”Der tegner sig et billede af et opdelt Danmarkskort, hvor boligmarkedet i Hovedstaden efterhånden er ved at være oppe i gear, mens provinsen ikke helt har sluppet håndbremsen. Vi oplever derfor stigende priser i og omkring København, mens vi ser uændrede eller faldende priser i resten af landet,” siger formand for Dansk Ejendomsmæglerforening Steen Winther-Petersen.

Hurtigere handelstider i Hovedstaden

I øjeblikket tager det i gennemsnit 197 dage at sælge et parcel- eller rækkehus, hvilket er en stigning på 4,8 pct. Det går væsentligt hurtigere at sælge i Region Hovedstaden, som med en handelstid på 152 dage skiller sig ud fra resten af landet. I Region Hovedstaden er handelstiden faldet med 4,4 pct., mens den er steget i de resterende regioner. Nogle af de samme tendenser gør sig gældende for ejerlejligheder, som i gennemsnit sælges på 172 dage, mens det tilsvarende tal for Region Hovedstaden er 154 dage.

”Historisk set har boligmarkedet i hovedstadsområdet og i særdeleshed København været
frontløber for resten af boligmarkedet. Det var her, vi så de første store prisstigninger efter indførelsen af de afdragsfrie realkreditlån, og det var her, boligboblen først brast. Derfor kan sidste kvartals positive udvikling i Hovedstadsregionen være et tegn på, at der generelt er bedre tider på vej for boligmarkedet. Jeg tvivler dog på, at træerne vokser ind i himlen,” siger Steen Winther-Petersen.

Priserne for fritidshuse er faldet med 1,3 pct. på landsplan i 4. kvartal i forhold til 3. kvartal af 2010 og lå i gennemsnit på 16.098 kr. pr. kvm. i 4. kvartal. Handelstiderne på fritidshuse er fortsat høje, og det tog i gennemsnit 312 dage at sælge et fritidshus i 4. kvartal af 2010.

 

For yderligere information kontakt:


Steen Winther-Petersen, formand i Dansk Ejendomsmæglerforening – tlf. 33 36 10 48


Bilag:


Boligmarkedsstatistikken 1 2011