Sælg først og køb herefter. Sådan går det i 95 pct. af tilfældene, når danskerne skal handle bolig. Det gør det danske boligmarked til det mest fastlåste i Norden, ifølge en ny undersøgelse foretaget blandt ejendomsmæglere i Sverige, Norge, Island og Danmark.

Danske ejendomsmæglere er Nordens mindst optimistiske, både hvad angår forventningerne til prisudviklingen samt udbuddet på boligmarkedet det kommende kvartal. Det viser en dugfrisk undersøgelse, som er udarbejdet af brancheforeninger for ejendomsmæglere i Norge, Sverige, Island og Danmark – og her i landet af Dansk Ejendomsmæglerforening.

Undersøgelsen viser også, at danskerne er yderst forsigtige, når de handler bolig. Hele 95 pct. køber først en ny bolig, når den gamle er solgt. Til sammenligning er situationen i Sverige, at hele 60 pct. køber en ny bolig, før de har solgt den gamle. Det er ifølge Dansk Ejendomsmæglerforenings formand et tydeligt tegn på, at det danske marked er i knæ.

”Den overordnede konklusion på undersøgelsen er, at det danske boligmarked er det mest fastlåste i Norden, og at selv Island, der har været slået omkuld af krisen, har et mere velfungerende boligmarked i øjeblikket. Det understreger med al ønskelig tydelighed, at vi i Danmark har hårdt brug for den boligpakke, som politikerne har stillet os i udsigt,” udtaler Steen Winther-Petersen.

Hårdt tiltrængt boligpakke

I undersøgelsen er mæglerne i de nordiske lande også blevet spurgt til deres forventninger om boligmarkedets udvikling. De nye tal viser bl.a., at 71 pct. af de danske mæglere tror, at priserne vil falde lidt eller meget. Det gør danske mæglere til de mindst optimistiske i Norden, da det samme tal for Sverige er 58 pct., 15 pct. for Norge, 49 pct. for Finland og kun 9 pct. for Island.

”I øjeblikket oplever vi store forskelle på de nordiske boligmarkeder. Herhjemme tror mæglerne, at priserne falder, og vi ser, at danskerne ikke køber nyt, før de har solgt det gamle, og det er i det hele taget de negative nyheder, der dominerer tallene for Danmark. Sverige er i den omvendte situation af Danmark – der har man strammet op på udlån for at forhindre en overophedning af boligmarkedet – det giver lidt negative udsigter, mens nordmændene jo har været mindst ramt af krisen og klarer sig rigtig pænt, også i forhold til boligmarkedet,” siger Steen Winther-Petersen.


For yderligere information kontakt:

Steen Winther-Petersen, formand i DE – tlf. 33 36 10 48

 

 

 


Se Nordic Housing Insight 3 2011