Der kommer gang i salget af boliger, hvis det står til ejendomsmæglerne. Lidt over 90 procent af mæglerne på landsplan forventer kortere eller uændrede liggetider inden for det kommende år. Det viser en ny tendensundersøgelse fra Dansk Ejendomsmæglerforening (DE).

Forventningerne til prisudviklingen på boligmarkedet blandt ejendomsmæglerne er delte alt efter, hvor i landet man befinder sig. 40 pct. af landets ejendomsmæglere forudser, at priserne på enfamiliehuse fortsat vil falde, mens 55 pct. forudser, at priserne forbliver uændrede i 4. kvartal. Men billedet er ifølge ejendomsmæglerne et helt andet om et år, hvor omkring tre ud af fire mæglere forventer uændrede eller højere priser på enfami-liehuse. Og mæglernes forventninger til kortere liggetider for det kommende år bakker op om denne tendens.

”Over 90 pct. af ejendomsmæglerne forventer uændrede eller kortere liggetider. Det i sig selv indikerer, at der er ved at ske et skifte på boligmarkedet. Den udvikling, som vi oplever nu i hovedstadsområdet og Nordsjælland, vil langsomt sprede sig til resten af landet som ringe i vandet. Udsigten til kortere liggetider er positiv for hele boligmarkedet, og mæglernes forventninger til prisudviklingen viser tydeligt, at boligmarkedet så småt er ved at være oppe i omdrejninger igen,” siger DE’s formand, Steen Winther-Petersen.

På ejerlejligheder ses den samme udvikling. Ejendomsmæglernes optimisme er voksen-de, fordi forventningen om et stabilt ejerlejlighedsmarked med prisstiginger i vente ligger lige for. 75 pct. af ejendomsmæglerne forventer, at priserne på ejerlejligheder bliver højere eller uændrede i det kommende kvartal, mens ejendomsmæglernes for-ventninger et år frem er mere positive. Her forventes 22 pct. lavere priser, mens 78 pct. forudser uændrede eller højere priser.

”Boligmarkedet har været på en ordentlig rutsjetur det sidste år, men nu virker det som om, at der igen er faldet ro på, og det betyder, at de boligkøbere, der er i markedet øjner at kunne gøre en god handel. Det giver ejendomsmægleren flere kunder i butikken og er udslagsgivende for priserne og liggetiderne i boligmarkedet. Den positive udvikling betyder, at den økonomiske usikkerhed, der opstod på baggrund af finanskrisen, kunne se ud som om den nu er afløst af, at der igen er købere i markedet,” siger Steen Winther-Petersen.

Ejendomsmæglernes forventning til sommerhusmarkedet er fortsat præget af, at priser-ne enten er faldende eller forbliver uændrede. 52 pct. af mæglerne i dag tror, at markedet fortsat vil opleve faldende priser, mens 46 pct. forudser uændrede priser.

For yderligere oplysninger:


• Kontakt DE’s formand Steen Winther-Petersen – tlf. 40 33 00 48 

Se hele DEs tendensundersøgelse her