Hver fjerde ejendomsmægler forventer faldende huspriser det kommende kvartal, og kun 7 pct. tror, at der venter prisstigninger rundt om hjørnet. Det viser en ny tendensundersøgelse blandt landets mæglere, der generelt har afdæmpede forventninger til boligmarkedet her ved tærsklen til 2. kvartal.

Mæglerne: Det lysner ikke endnu

Hele 26 pct. af de danske ejendomsmæglere forventer nu prisfald, 67 pct. regner med uændrede huspriser, og blot 7 pct. tror på prishop på enfamilieshuse for det kommende kvartal. Det er udfaldet af Dansk Ejendomsmæglerforenings tendensundersøgelse, der fire gange årligt tager temperaturen på ejendomsmæglernes forventninger til boligmarkedets udvikling.
 

"Mæglerne er blevet mere dystre i deres forudsigelser om boligpriserne. Det skyldes først og fremmest, at renten på realkreditobligationer er steget, hvilket har øget udgifterne ved at sidde i en ejerbolig og betyder, at færre har råd til at købe – og når færre har råd til at købe, resulterer det i lavere priser. Dernæst spejler mæglernes afdæmpede forventninger jo den usikkerhed, de oplever ude i markedet blandt forbrugerne. En usikkerhed, som lige nu bl.a. kan tilskrives Den Europæiske Centralbanks rentehævning og ikke mindst den hjemlige debat om begrænsninger på brugen af afdragsfrie og variabelt forrentede boliglån," siger DE’s formand, Steen Winther-Petersen.

Lave forventninger i samtlige regioner

De forsigtige forventninger til boligmarkedet det kommende kvartal går igen på tværs af landet, hvor der nu i samtlige regioner er flere mæglere, der forventer prisfald, end der er mæglere, som tror på prisstigninger på enfamilieshuse.

Mindst pessimistiske er mæglerne i Region Hovedstaden, hvor 70 pct. forventer uændrede huspriser, 18 pct. regner med prisfald og 12 pct. tør tro på stigende huspriser her i 2. kvartal. Værst står det til med optimismen i Region Sjælland, hvor hele 42 pct. af mæglerne forventer dalende huspriser, og hvor 53 pct. regner med uændrede priser, og kun 5 pct. forudser prisstigninger.

"Det er bemærkelsesværdigt, at selv der, hvor der er bedst gang i boligmarkedet, nemlig i hovedstadsområdet, har mæglerne meget lave forventninger til prisudviklingen. Mæglerne er altså på tværs af landet meget enige om, at boligmarkedet kommer til at gå trægt de kommende måneder," siger Steen Winther-Petersen.

Ser man på Jyllands regioner, er mæglerne i Region Midtjylland de mindst pessimistiske i forhold til udsigterne det kommende kvartal. Her forventer 74 pct. uændrede priser, 20 pct. prisfald og 7 pct. højere huspriser. De mest pessimistiske jyske mæglere finder man derimod i Region Syddanmark.

Ejerlejligheder og sommerhuse

Mæglerne er ligeså forsigtige, når det gælder forventningerne til prisudviklingen på ejerlejligheder det kommende kvartal. Her vurderer 59 pct., at priserne vil forblive uændrede, 29 pct. forventer prisfald, og 12 pct. tror på stigende priser.

På markedet for sommerhuse sender mæglerne også et signal om, at der er lang vej endnu, før priserne når opsvingsårenes høje niveau. 64 pct. af mæglerne forventer uændrede priser for 2. kvartal, 3 pct. tror på højere priser og hele 33 pct. regner med yderligere prisfald på de danske sommerhuse.

For yderligere oplysninger:

Kontakt DE’s formand Steen Winther-Petersen – tlf. 33 36 10 48

 

  

Bilag:

DE's tendensundersøgelse april 2011
Hovedstaden
Sjælland
Syddanmark
Midtjylland
Nordjylland