Hvis man har planer om at tage ud og se på sommerhus i påsken, bliver trængslen måske ikke helt så voldsom. Ejendomsmæglernes optimisme, når det gælder prisudviklingen på sommerhusområdet, er nemlig markant faldende, viser en ny tendensundersøgelse fra Dansk Ejendomsmæglerforening (DE).

Knap en tredjedel af landets ejendomsmæglere forventer fortsat stigende priser på sommerhusmarkedet i de kommende tre måneder. Et flertal (59 pct.) forventer uændrede priser, mens knap hver 10. mægler (8 pct.) tror, at priserne vil falde. Ser man et år ud i fremtiden, vokser andelen af ejendomsmæglere, der forudser faldende priser på sommerhuse, idet mere end hver fjerde mægler (27 pct.) tror, at priserne vil være faldet næste år på samme tid.

Der er dermed tale om et markant fald i ejendomsmæglernes optimisme med hensyn til sommerhuspriser i den tendensundersøgelse, DE har foretaget blandt sine medlemmer i 1. kvartal i år, i forhold til samme undersøgelse i 1. kvartal 2005. Her forventede kun to procent af mæglerne faldende priser på sommerhuse.

DE’s cheføkonom Thomas Torp mener, at der er flere forklaringer på de mere afdæmpede forventninger blandt mæglerne her lige inden sommerens komme:

"For det første er der med de nye udstykninger kommet langt flere sommerhusgrunde på markedet, og det vil helt klart ligge en dæmper på prisudviklingen. Dertil kommer, at renten stiger – og det er ikke overraskende, at sommerhusmarkedet i en sådan situation er det første, der bliver ramt," siger han.

Thomas Torp understreger dog, at bunden ikke er ved at gå ud af markedet, og han vil på ingen måde fraråde danskerne at investere i fritidshuse:

"Sommerhusmarkedet er blot ved at finde en fornuftig balance. Man skal købe, fordi man har lyst til at få et sommerhus, og ikke fordi man på kort sigt håber, at det giver en hurtig gevinst. Lige nu vil jeg sige, at sommerhuse – lige som de fleste andre ejendomsinvesteringer – kan være en god, langsigtet investering," fastslår han.


 

 

For yderligere oplysninger kontakt:

 - Thomas Torp, cheføkonom i DE – mobil 25 21 85 80
 - Bilag: Resultaterne af DE’s forventningsundersøgelse på sommerhusmarkedet