Første kvartal bød på prisfald på parcel- og rækkehuse, større udbud og øgede handelstider – og yderområderne er atter hårdest ramt. En ny analyse understreger dermed nødvendigheden af politisk indgriben, mener Dansk Ejendomsmæglerforening, der står bag den nyeste Boligmarkedsstatistik i samarbejde med Realkreditrådet, Realkreditforeningen og Finansrådet.

Priserne for parcel- og rækkehuse faldt med 1,9 pct. på landsplan gennem årets første kvartal. Det dækker over et skævt danmarkskort, hvor Region Hovedstaden og Region Midtjylland oplevede fald på hhv. 1,8 pct. og 0,4 pct., mens der var endnu større fald i yderområderne medprisnedgange på hhv. 2,2 pct., 2,4 pct. og 4,1 pct. i Region Sjælland, Region Syddanmark og Region Nordjylland.

Ved udgangen af 1. kvartal var der over 39.000 parcel- og rækkehuse til salg, hvilket er 4,1 pct. mere end ved udgangen af 2010. Tilsvarende er den gennemsnitlige handelstid – som løber fra boligen annonceres første gang til købsaftalen skrives under – steget med 5,1 pct. Den gennemsnitlige handelstid for parcel- og rækkehuse var i 1. kvartal på 205 dage.

Hilser tiltag på boligområdet velkommen

På landsplan steg priserne i årets første kvartal med 0,9 pct. på ejerlejligheder. Den gennemsnitlige handelstid steg dog med 3,0 pct. til 174 dage, og antallet af ejerlejligheder til salg steg med 5,1 til 9.912 ejerlejligheder gennem samme periode. Dette kunne tyde på, at priserne på ejerlejligheder fremadrettet vil komme under yderligere pres. Derfor ser Dansk Ejendomsmæglerforening meget positivt på politikernes øgede fokus på boligmarkedet.

”Tallene viser, at boligmarkedet i årets første kvartal befandt sig i et sort hul, og meldingerne fra mæglerne er ikke mere opløftende for 2. kvartal. De her tal understreger med andre ord, at det danske boligmarked står stille, og derfor er det rigtig positivt, at både rød og blå blok nu vil være med til at sætte gang i boligmarkedet. Vi bidrager meget gerne med input til, hvordan man så rent teknisk bærer sig ad med at få trykket på de rigtige knapper,” siger formand for Dansk Ejendomsmæglerforening, Steen Winther-Petersen.

Priserne på fritidshuse faldt i første kvartal med 3,3 pct. og den gennemsnitlige handelstid steg med 3,5 pct. til 324 dage.For yderligere oplysninger:

Kontakt DE’s formand Steen Winther-Petersen på e-mail swp@red.dk eller tlf. 33 36 10 48


Bilag:

Boligmarkedsstatistikken 1. kvartal 2011

Offentliggørelsen af Boligmarkedsstatistikken for 1. kvartal 2011 var oprindelig fastsat til den 16. juni, men blev udskudt grundet konflikten mellem Prosa og CSC.