Jeg tror, at det er sundt at eje sin egen bolig. Måske ikke hele livet. Nok ikke som ung. Det er dyrt og måske har mange unge også noget imod faste udgifter og det store ansvar der følger med.

Måske ikke i seniorlivet. Der kender man vist kun alt for godt til ansvar. Måske er mange i seniorlivet bedre til at vælge, hvad man netop ikke vil have ansvar for. Det kunne jo være det praktiske arbejde, der kan følge med i at eje egen bolig.

Måske er det for dyrt. Fordi priserne er så høje, at der bliver alt for lidt tilovers efter faste udgifter. Den rest der handler om ferie, fritid og alt det andet der også giver livskvalitet. Og livskvalitet er selvfølgelig meget mere end kun at eje sin egen bolig eller ej.

Alligevel, tror jeg, det er sundt. Grundlæggende hviler samfundet på arbejde og opsparing. Og hvis man ejer sin egen bolig, så handler det også ofte om opsparing.

Ikke fordi de fleste køber deres egen bolig for at blive rige. Tværtimod. Jeg tror, de fleste køber egen bolig, fordi det handler om drømme. Drømmen om det gode liv, samtidig med at der bliver sparet op, og det er en sund værdi.

Det er også en sund værdi for samfundet. Fordi det er langsigtet. Jeg elsker langsigtet. Det med at udsætte behov for at kunne endnu mere i fremtiden. Det tror jeg er rigtigt. Tænk bare på, hvordan vi er nået til, hvor vi er i dag. Det er da i høj grad en fortælling om, at andre i tidligere generationer har udsat deres behov.

Kunne det lyde som et angreb på afdragsfrie lån? Afdragsfrie lån kan give god mening. Betal den gæld, der har den højeste rente først. Det er jo også langsigtet.

Måske er det sundt at eje egen bolig, fordi det handler om at tænke langsigtet? Hvis det er rigtigt, har vi brug for at se på energiforbruget. For vi bruger en del på at varme vores huse op. Og det er ikke så langsigtet. Hverken for klima eller pengepung.

Så vejen frem er at gøre det endnu mere sundt at tænke langsigtet. Både når det gælder om at eje, men også at forbedre på egen bolig. Det vil stille de næste generationer bedre, end vi selv står i dag og passe meget godt til, hvad generationer før os har udsat af behov. Og det er helt sikkert sundt.

De sunde værdier er vigtige. Men de bliver båret af drømmen. Drømmen om det gode liv – på lige netop den måde og på det sted, man selv foretrækker. Det er de drømme ejendomsmægleren hjælper med at få realiseret.

Når vi er virkelig gode som mæglere handler det mere om psykologi end om priser. Vi lytter efter hvad drømmene går ud på. Vi kommer med andre forslag og åbner folks øjne for muligheder de måske ikke lige selv havde tænkt på.

De fleste tænker nok ejendomsmæglere, som nogle man kun går til, når huset eller lejligheden skal sælges. Men vi er faktisk også gode som rådgivere, når man skal købe. De fleste køber kun hus eller lejlighed få gange i livet. Hvad kan man bruge tilstandsrapporten til? Hvordan forhandler man bedst om prisen? Hvad skal man særligt være opmærksom på? Dem, der bruger en ejendomsmægler til at hjælpe med at købe hus, har gode erfaringer. Ikke alene kan det betale sig. Det hjælper drømmen på vej. Hvis man tænker langsigtet og har sunde værdier – så kan de fleste drømme faktisk godt blive til virkelighed.

Af Ole Hækkerup