Anne Skare vejbeskrivelse til fremtiden
Anne Skare Nielsen har blandt andet medvirket i radioprogrammet Filosoffen, forfatteren og fremtidskvinden på DR og været vært på TV2 News-programmet NewScience. Hun er uddannet biolog og kandidat i statskundskab, har været medlem af Etisk Råd og er medforfatter på en række bøger.


Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen fortalte om at kortlægge trends, forholde sig til nye vilkår og give slip på det, der ikke længere fungerer optimalt.
 

Fremtiden kom rigtig tæt på, da erhvervsmæglerne fik besøg af Anne Skare Nielsen, fremtidsforsker og medstifter af virksomheden Future Navigator. Med udgangspunkt i trends, som deltagerne selv havde observeret, viste fremtidsforskeren metoder til at kortlægge fremtiden og forholde sig til den.

På en humoristisk, overskudsagtig måde gav Anne Skare Nielsen sit bud på, hvordan man håndterer hårde trends, bløde trends og game changers. Hårde trends – eller vilkår – kan den enkelte ikke ændre på, men må finde sin måde at få det bedste ud af dem på. Som eksempel nævnte hun, at energi forventes at være gratis om 30 år. Udfordringen bliver at lagre energien: ”Man kan lagre energi i biler eller – og her kommer I ind i billedet – ejendomme.”

Det er spild af kræfter at stritte imod udviklingen, pointerede fremtidsforskeren: ”Hvis der er noget, I ikke forstår, så hils det velkomment med et stort ’nå’. Tag imod nyt med ordet ’spændende’.”

Samtidigt kan det være befriende at luge ud i det, man i lang tid har holdt fast i: ”At kunne give slip er også at skabe identitet.”

Vejbeskrivelse til fremtiden
Spot en trend – sådan lød opgaven til deltagerne, inden de tog til DE’s Erhvervsmæglerdag. Observationerne omkring bl.a. internationalisering, automatisering og disruption blev flettet ind i eftermiddagens indlæg om fremtiden.

Et eksempel er bilen. Om nogle år vil førerløse biler kunne lejes, så man efter at være blevet kørt fra A til B blot stiger ud og lader bilen køre videre til sin næste opgave. ”Derfor har fremtidens boliger ikke behov for garager og carporte,” lød det fra Anne Skare Nielsen.

En berygtet bankrøver i USA blev for mange år siden spurgt, hvorfor han røvede banker. Svaret lød: ”Fordi det er der, pengene er.” Men i dag giver det ikke megen mening at røve fysiske banker, da de ofte er kontantløse – derfor har bankrøvere tilpasset sig trenden og anvender en computer i stedet for et skydevåben.

Mens IT hidtil har været et kommunikationsmiddel, vil det ifølge Anne Skare Nielsen om få år kunne bruges til det modsatte: ”Mobilen bliver en form for butler – et servicerende, rådgivende filter over for omverden. Tiden er inde nu til at skabe relationer, for om nogle år vil folks mobil være deres gatekeeper.”

Og det menneskelige og kreative vil der også i fremtiden i høj grad blive brug for: ”Jo mere ’tech’ verden bliver, jo mere får vi brug for ’touch’ i form af personlighed, drive og evnen til at tænke nyt og rådgive kunderne på en måde, der skaber merværdi for dem.”

Tekst: Sandy Thornland
Foto: Kåre Hangaard